Rendszeres anyajegyszűrés és bőrvizsgálat – az egészséged érdekében ne kerüld el!

Hamarosan itt a nyár – ilyenkor a bőröd még gondosabb ápolást és odafigyelést igényel, mint máskor. Azt már biztosan tudod, hogy évente javasolt elmenned anyajegyszűrésre. Emellett fontos, hogy a változó, bőrfelszínen újonnan megjelenő anyajegyeket, kinövéseket, foltokat azonnal mutasd meg bőrgyógyász szakorvosnak, hiszen az időben felismert probléma jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Nézzük, mit kell tudnunk bőrünk és egészségünk védelméről a napsütéses időszakban!

A napfény globális hatással van egészségünkre, a földi élet alapjának megteremtője, a D-vitamin szintézishez elengedhetetlen, amely hiányában vázizomrendszeri és autoimmun betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának valószínűsége nő. Az UV-sugárzás jótékony hatásai mellett azonban felelős a szemet érintő szürkehályogért, csökkenti az immunrendszer védekező-képességét, korai bőröregedéséhez vezet, és nem utolsó sorban visszafordíthatatlan betegségeket, például bőrrákot okoz. Körülbelül napi 15 perc szabad levegőn való tartózkodással képes vagy a számodra szükséges napi D-vitamin mennyiség előállítására, amely mennyiség a napfényen töltött idő hosszával már nem növelhető. A D-vitamin pótlása azoknak javasolt, akik zárt munkahelyen dolgoznak, áldott állapotban vannak, idősek, átestek már bőrrákon vagy a bőrrák kialakulása szempontjából fokozott rizikóval bírnak.

A földfelszínt elérő fokozódó UV-sugárzás a bőrdaganatok számának növekedését vonja maga után. Az emelkedett UV-expozíció hátterében az ipar fejlődésével megnőtt károsanyag-kibocsátás (pl. CFC gázok) áll, az ózonréteg csökkenése révén. Azonban az utóbbi évszázadban viselkedési, öltözködési szokásaink is gyökeresen megváltoztak, ennek szerepe sem elhanyagolható. Fontos megjegyezni, hogy nem a tudatos, rendszeres, rövid időn keresztül a napon tartózkodás veszélyes, hanem a leégés, a legmelegebb, 11-15 óra közötti időben napozás, esetleg napon elalvás. Ezek visszafordíthatalan DNS károsodásokat okoznak a bőrünkben, mely ismétlődve évekkel, évtizedekkel később vezet daganatképződéshez.

Mik a leggyakoribb, legveszélyesebb bőrdaganatok?

A leggyakoribb bőrdaganat egy UV-sugárzással összefüggő, bőrre lokalizálódó rák, a bazálsejtes rák (bazalioma,bazálsejtes carcinoma) amelynek élethosszi kockázata 33%. Ugyan az életkilátásokat többnyire nem befolyásolja, de mivel folyamatos növekedést mutató, nem gyógyuló, gyakran kisebesedő, tömött tapintatú bőrelváltozásként jelentkezik, ha sok idő jelentkezik a megjelenése és az eltávolítása között, egyre nagyobbá válik, és bizonyos helyeken, például az arcon az esztétikus megoldása elég nehéz lehet.

A bőrrák-megbetegedések jóval kisebb hányadát teszi ki a festékes daganatok csoportjába tartozó melanoma, melynek az előfordulása óriási mértékben nőtt meg az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban. Igen kiszámíthatalan viselkedésű daganatról van szó: széles skálán mozog, és gyakran előre nem megjósolható a várható végkifejlet, hiszen korai stádiumokban is képes áttétet adni.

anyajegy_szures_borvizsgalat

Gyermekkorban és felnőttkorban elszenvedett súlyos napégések hajlamosítanak legfőképpen rá, de a világos bőrű, világos szőrzetű, szeplős emberek, vagy a több anyajeggyel rendelkezők is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Általában elmondható, hogy a legtöbb esetben igen korán, megfelelő biztonsági zónával elvégzett sebészi kimetszéssel gyógyítható stádiumban ismerjük fel. Ez köszönhető a nem alaptalan médiafigyelemnek, a laikusok tájékoztatásának, az alapellátásban dolgozók, de legfőképpen a bőrgyógyász szakorvosok éberségének és szűrőtevékenységének. Fontos tudnod, hogy melanoma nem csak meglévő anyajegy megváltozásával, sérülésével alakulhat ki, hanem újonnan is keletkezhet a bőrön, sokszor nem is tűnik anyajegynek. Így a rendszeren végzett anyajegyszűrés szó szerint életet menthet.

A laphámrák (spinalioma, spinocellurális carcinoma) kialakulása a bőrt érő, évtizedek alatt elszenvedett és összeadódó UV-ártalom függvénye, élethosszi kockázata 10%. Előrehaladott stádiumban felfedezve regionális nyirokcsomóban áttétképzésére, sőt távoli szervekbe való áttétképzésre is képes daganattípus. Mint a legtöbb daganatos megbetegedésnél, a legjobb esély az elkerülésére a megelőzésben rejlik. Ebben alapvető fontosságú, hogy változtass napozási és öltözködési szokásaidon, rendszeresen és ismételten használj napvédőket. Ma már többféle testtájra, számtalan bőrtípusra és bőrbetegségre, korcsoportra szabott, változatos textúrájú és adagolási formájú fényvédőket találsz; szakmai szempontokat megfontolva általánosságban elmondható, hogy a patikai forgalomban kapható 30 vagy 50 faktoros készítmények ajánlhatók. Ezek kiegészítéseként rendkívül fontos a napszemüveg viselése és a ruházat helyes megválasztása – tűző napon mindenképp viselj kalapot, a vállakat takard be egy kendővel, hogy elkerüld a napégést és az ezzel járó bőrkárosodást.

Solaris keratosisnak azt a hámló, esetenként gyulladt bőrelváltozást nevezzük, amely a laphámrák előalakja. Gyakran észleljük a kor előrehaladtával egész életünk során napnak kitett bőrfelületeken: az arcon, a homlokon, a füleken, az orron, illetve, ha valaki korán kopaszodni kezd, akkor a fejtetőn. Bár még nem rosszindulatú, de kezelés nélkül daganattá tud alakulni, amelynek az ellátása lényegesen nehézkesebb.

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.