Nemigyógyászati problémák kezelése és szűrése


A szexuálisan átvitt fertőzések teljes körű diagnózisa, kezelése és szűrése mellett kiemelkedő fontosságú számunkra, hogy pácienseink nyugodt, nyílt és teljesen empatikus környezetben érezzék magukat.

Röviden a szexuálisan átvitt fertőzésekről


A szexuálisan átvitt fertőzések (STI) és belőlük kialakuló betegségek (STD) a bőrgyógyászat egyik legősibb és legalapvetőbb részét képezik. A modern rövidítés, az STI a klasszikus, de sokak számára stigmatizáló nemibetegség elnevezés helyett került bevezetésre. A névváltoztatás nem csupán az érintettek szégyenérzetének csökkentése céljából volt szükséges, hanem amiatt is, hogy ezen betegségek köre ma olyan kórképeket is magában foglal, amelyeknek nem kizárólagos, csupán egy lehetséges terjedési módja a szexuális érintkezés.

A régi klasszikus nemibetegségek mellett új betegségek is felismerésre kerültek ebben a körben, így a praxisban ezen kórképek jelentősége továbbra is kiemelt szerepet játszik. A szexuálisan átvitt fertőzések szűrése, az eredmények értékelése és a betegségek kezelése nagy tapasztalatot igényel a kezelőorvos részéről.

Az empatikus és nyugodt légkör segít csökkenteni a pácienst érő stresszt és szorongást, ami kulcsfontosságú a szexuális egészségi problémákkal kapcsolatos témák kezelésében. Ezen környezet kialakítása elősegíti a nyitott kommunikációt, növelve a pácienstől érkező információk mennyiségét és minőségét, ami alapvető fontosságú a hatékony diagnózis és kezelés szempontjából.

Tudnivalók vizsgálat előtt


  • Természetes, hogy kényelmetlenül érzi magát intim problémáinak megosztása miatt, de a nemigyógyászati konzultáció és betegvizsgálat barátságos környezetben történik, empatikus szakorvos vezénylésével.

  • Fontos, hogy tudja, mikor kell orvoshoz fordulni: minden esetben, ha váladékozást, sebet, hólyagot, fájdalmat észlel a nemi szervek területén, esetleg láz, hidegrázás jelentkezik. Tünetek jelentkezhetnek a fertőzéssel együtt nyirokcsomó megnagyobbodás, változatos bőrtünetek, hajhullás formájában is. A szexuális együttlét alkalmával történő megfertőződés tüneteit észlelheti néhány órával később, de akár napok, hetek múlva is.


  • Egy alkalommal több kórokozó akár együttesen is okozhat betegséget, ezért fontos, hogy ismerjük a tünetek okát, tenyésztést végezzünk, lehetőleg érzékenységi vizsgálattal együtt, így Ön célzott terápiával tud meggyógyulni.


  • A partnerével együtt célszerű részt venni az STD vizsgálaton, hiszen nem biztos, hogy egy pár mindkét tagjánál fennáll ugyanaz a fertőzés.


  • A kezelés azért is fontos, mert bizonyos kórokozók tünetmentesen akár évekig-évtizedekig lappanghatnak, így hosszútávú szövődmények kialakulásához, meddőséghez vezethetnek. Fontos kiemelni, hogy akár tünetmentes állapotban is továbbadható egy fertőzés, ezért javasolt az STD szűrő vizsgálat elvégzése új párkapcsolat előtt, vagy alkalmi kapcsolatot követően.


  • A szexuális úton átvihető fertőzések jelentős része időben diagnosztizálva megfelelő célzott kezeléssel gyógyítható, ezért törekedni kell a minél korábbi diagnózisra.


  • A gyógyulásig a szexuális érintkezés felfüggesztése javasolt, mivel a beteg tüneteit ronthatja, másrészt partnerét megfertőzheti. Gyógyult állapotban alkalmi kapcsolatnál óvszerhasználat, hosszútávon a felelős szexuális magatartás kialakítása nyújt megfelelő prevenciót.


  • Az STD vizsgálatot a legnagyobb diszkrécióval végezzük, adatait bizalmasan kezeljük, leleteit kizárólag önnek adjuk át, szigorú orvosi titoktartás mellett.


A vizsgálat menete és tudnivalók


1
Diagnózis

Első lépésben bőrgyógyászaink részletes információkat gyűjtenek a tünetek jellegéről, fennállásuk idejéről és a kapcsolódó társbetegségekről, szedett

gyógyszerekről. Ezt követően megvizsgálják a bőrtüneteket. Indokolt esetben laborvizsgálatokra, vagy különböző mikrobiológiai vizsgálatokra is

szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

2
Kezelési terv

A diagnózis felállítását követően bőrgyógyászaink a páciens bevonásával, igényeinek figyelembevételével állítják fel a komplex terápiás tervet. Ez gyakran különböző helyi készítmények gyógyszeres kezelések, védőoltások valamint életmódbeli tényezők, mint a táplálkozás változtatásának kombinációjából

tevődik össze. Nemi szemölcsök esetén lehetőség van a rendelőben a szemölcsök

kíméletes eltávolítására is

3
Kontroll

A nemigyógyászati probléma jellegének megfelelően határozzuk meg, hogy mikor van szükség bőrgyógyászati kontroll vizsgálatra. A kontroll vizit során ellenőrizzük, hogy kellő mértékben javultak-e a tünetek és ennek megfelelően módosítjuk a további terápiás tervet. Bizonyos esetetekben kontroll mikrobiológiai vizsgálatokra is szükség lehet a kezelés hatásosságának igazolása céljából. Gyógyulás esetén bizonyos ideig fenntartó kezelésre is szükség lehet a tünetek kiújulásának megelőzése céljából.

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.