Bőronkológiai vizsgálatok


Bőrfelületen lévő elváltozások teljes körű kivizsgálásával és részletes kezelési tervvel, valamint tanácsadással várjuk Önt rendelőnkbe.

Röviden a bőronkológiáról


A bőronkológia (más néven dermatoonkológia) az orvostudomány azon szakterülete, amely a bőrrel kapcsolatos daganatos megbetegedések tanulmányozására és kezelésére specializálódik. Ez a terület foglalkozik a bőr tumoros elváltozásaival, beleértve a melanómát, a bőrrákot és más ritkább bőrdaganatokat is. A dermatoonkológia rendkívül fontos orvosi terület, mivel a bőrdaganatok egyre gyakoribbak és súlyosak lehetnek.

Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a betegség kimenetelének javításában. Szakorvosaink évtizedes tapasztalattal, a legmagasabb tudományos képesítéssel és empatikus, barátságos környezetben várják Önt valamennyi bőrön lévő elváltozás vizsgálatával.

A vizsgálat menete és tudnivalók


1
Diagnózis

Első lépésben bőrgyógyászaink részletes információkat gyűjtenek a napozási szokásokról, korábban eltávolított növedékekről, családban előforduló bőrdaganatokról, társbetegségekről, szedett gyógyszerekről. Ezt követően megvizsgálják az anyajegyeket, bőrnövedékeket, melyhez dermatoszkópot, azaz kézi bőrgyógyászati mikroszkópot is használnak. Indokolt esetben bőrbiopsziás mintavételre is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

2
Kezelési terv

A különböző elváltozást mutató, vagy zavaró helyen lévő anyajegyek, bőrnövedékeket gyakran sebészi úton távolítjuk el. Ilyenkor helyi érzéstelenítést követően történik a sebészi kimetszés, majd vagy varratmentes technikával operálunk, vagy szükséges esetben varratokat helyezünk be a bőrbe. Ezt követően az eltávolított képletet szövettani vizsgálatra küldjük el, ahol bőrszövettanász szakorvos állítja fel a szövettani diagnózist. Bizonyos elváltozások, mint solaris keratosis folyékony nitrogénes fagyasztásos kezeléssel is teljes mértékben kezelhető, így elkerülhető a későbbi műtét. Jóindulatú növedékek esetén elektrosebészeti, vagy rendkívül kíméletes, kiváló esztétikai eredményel járó modern plazma eszközzel is történhet az eltávolítás.

3
Kontroll

A kontroll vizit során történhet a varratszedés, a műtéti terület ellenőrzése, és szövettani leletek megbeszélése. Bizonyos időszakonként, legalább évente bőrgyógyász szakorvos által végzett teljes testes anyajegyszűrésre is szükség van.

melanoma

TÍPUSOK ÉS MIRE ÉRDEMES FIGYELNI

Melanoma

A melanoma a legrettegettebb bőrdaganat, mely miatt bekövetkező halálozás megfelelő kezelés nélkül aggasztóan magas arányú, elsősorban a fiatal felnőttek, főleg a nők között. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak, ezért megelőzésében igen fontos a fényvédelem, valamint a rendszeresen elvégzett anyajegy szűrés. Célunk a vizsgálat alkalmával minél korábbi stádiumban felismerni a daganatot, hiszen ekkor nagy eséllyel elkerülhető az áttétképződés és teljes mértékben gyógyítható lehet a beteség. Az esetek többségében évente javasolt anyajegy szűrésen részt venni. Amennyiben valakinél vagy a családjában már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, vagy nagyon sok anyajeggyel, leégésre hajlamos fehér bőrrel bír, javasoljuk a félévente történő anyajegy átvizsgálást, illetve akkor különösen fontos bőrgyógyászati konzultációra jelentkezni, ha a páciens egy anyajegy megváltozását, irritációját, vérzését tapasztalja.

Bazálsejtes rák

A bazálsejtes rák (basalioma, bazálsejtes carcinoma) a fehér bőrű emberek leggyakoribb rosszindulatú betegsége. Szerencsére a klinikai viselkedése nem kifejezetten agresszív, hiszen áttétek képződése, a szervezetben való szóródása csak nagyon ritkán fordul elő. Talán ennek tudható be, hogy gyakran az elvárhatónál kevesebb figyelmet kap, pedig ha nem történik megfelelően az ellátása, akkor a daganat kiújulása biztosra vehető. Esetenként már a diagnózis felállítása is nehéz, mivel gyakran a daganat a gyakorlatlan szemnek sokszor nem feltűnő. Feltűnő azonban ilyen esetekben is, hogy egy bármely testtájon régóta fennálló, nem gyógyuló, de nem is rohamosan terjedő folyamatnál ki kell zárni a rosszindulatú daganat lehetőségét. A legveszélyeztetettebbek azok, akik csak néha tartózkodnak szabad térben, de akkor esetleg megég a bőrük.

A bazálsejtes rák ellátására számos igen hatékony megoldás áll rendelkezésre, ezek között eligazodni azonban csak nagy jártassággal lehet. Rendelőnkben adottak a feltételek az onkológiailag korrekt és esztétikailag is optimális ellátásra.

bazaltsejtes_rak
laphamrak

Laphámrák

Laphámrák (spinalioma, spinocelluláris carcinoma) főleg olyankor alakul ki, amikor valaki egész élete során sokat van napon akár tavasztól – őszig folyamatosan, legyen szó munkáról vagy szabadidős tevékenységről. Bár jóval ritkábban alakul ki, mint a bazálsejtes rák, azonban áttétképző hajlama lévén jóval veszélyesebb annál. A diagnózis felállítása nem minden esetben egyszerű, továbbá az ellátás megfelelő kiválasztása is jártasságot igényel. Speciális csoportot alkotnak a valamilyen okból immunszuppresszív kezelés alatt állók, akiknél ez a kórkép lényegesen gyakrabban alakul ki és a kórlefolyása is gyorsabb.

Solaris keratosis

Solaris keratosisnak azt a hámló, esetenként gyulladt bőrelváltozást nevezzük, amely a laphámrák előalakja. Gyakran észleljük a kor előrehaladtával egész életünk során napnak kitett bőrfelületeken: az arcon, a homlokon, a füleken, az orron, illetve, ha valaki korán kopaszodni kezd, akkor a fejtetőn. Bár még nem rosszindulatú, de kezelés nélkül daganattá tud alakulni, amelynek az ellátása lényegesen nehézkesebb.

solaris_keratosis

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.