Naptej? Gondold át!

A korallzátonyok megvédése érdekében Hawaii után a csendes-óceáni szigetállam, Palau is betiltja a fényvédő krémek használatát. A tilalom 2020. január 1-től lép érvénybe, az intézkedés magyarázata igen egyszerű: a naptejek bizonyos komponensei hasonlóan nagy szerepet játszanak a korallok pusztulásában, mint a globális felmelegedés vagy az óceánok szennyezettsége.

Amíg Hawaii-on csak az óceánok élővilágára leginkább káros összetevőket, az oxibenzont és az oktinoxátot tiltották be, addig Palauban zéró toleranciát hirdettek, és 10 különböző kémiai anyag került a feketelistára. Azokat a naptejeket és egyéb kozmetikai készítményeket, melyek tartalmazzák a tiltott összetevőket, egyszerűen elkobozzák a turistáktól, a termékeket forgalmazó üzletek pedig akár 1000 dolláros büntetéssel is számolhatnak.


Amíg Hawaii-on csak az óceánok élővilágára leginkább káros összetevőket, az oxibenzont és az oktinoxátot tiltották be, addig Palauban zéró toleranciát hirdettek, és 10 különböző kémiai anyag került a feketelistára. Azokat a naptejeket és egyéb kozmetikai készítményeket, melyek tartalmazzák a tiltott összetevőket, egyszerűen elkobozzák a turistáktól, a termékeket forgalmazó üzletek pedig akár 1000 dolláros büntetéssel is számolhatnak.

Miért ez a súlyos büntetés?

Az évek óta folyó kutatásoknak köszönhetően egyre biztosabbá válik, hogy a korallzátonyok kifehéredésében nagy szerepet játszik az oxibenzon és az oktinoxát. A vízi élőviláguk miatt népszerű turistacélpontoknál akár napi 3-5 gallon kémiai anyag is feloldódhat a vízben, ami a fentebb említett problémához vezet. Szakértők szerint az oxibenzon felelős azért, hogy a korallok egyre alacsonyabb hőmérsékleten kezdik el a visszafordíthatatlan kifehéredést. A fiatalabb példányokat érzékenyebben érintik a vízben feloldódott kémiai anyagok és olyan torzulásokat okoznak lárvaállapotban, így lehetetlenné teszik a kifejlődést. Ezzel magyarázható, hogy a korallzátonyok mérete évről évre csökken, hiszen az elpusztult példányok helyett nem fejlődnek ki újabbak. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, akkor 2050-re a korallok körülbelül 90%-a fog eltűnni.

naptej_hatásai

Jogos a kérdés, miért nem gyártanak olyan készítményeket, melyek nem tartalmaznak oxibenzont és oktinoxátot? Valójában már régóta forgalomban vannak. Az Európában előállított naptejek jelentős része oxibenzon-mentes, ha a komponensek között mégis megtalálható az anyag, akkor azt jól láthatóan fel kell tüntetni. Amerikában viszont nincsenek ilyen szigorú szabályozások a napvédő krémekkel kapcsolatban, így itt az 1970-es évek óta folyik az oxibenzont tartalmazó kozmetikai termékek gyártása. Prof. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász, az MTA orvosa arra is felhívta a figyelmet a Petőfi TV-nek adott interjújában, hogy ezek az összetevők nemcsak a környezetünkre ártalmasak, hanem erős allergének is. 2014-ben például az oxibenzont is magába foglaló benzophenonokat választották az év allergén csoportjává.


Az élővilág pusztulása csak a naptejek betiltásával nem oldható meg, de jelentősen lelassítaná az okozott károk mértékét. Ez persze elég is volt ahhoz, hogy a naptejgyártó cégek felemeljék a hangukat a rendelet ellen. A Johnson&Johnsont és a Bayert is képviselő iparági szövetség például azt kifogásolta, hogy egyetlen kutatás eredménye miatt tiltanak be két olyan összetevőt, ami megvédi a bőrt a káros sugárzásoktól. Ehhez csatlakozott még az amerikai bőrgyógyászok szövetsége is, akik az egészségügyi hatások miatt nem támogatják a fényvédők használatának korlátozását.


A szakértők abban egyetértenek az ellenzők táborával, hogy a korallok számának csappanása főként a klímaváltozás és az óceánok növekedő hőmérsékletének tudható be. De a vízben feloldódó oxibenzon pont a korallok ellenállóképességét csökkenti a globális felmelegedéssel szemben, hiszen a vizek hőmérséklete nő, amíg a kifehéredés egyre alacsonyabb hőmérsékleten kezdődik el. Ezért szükséges a vegyület és az azt tartalmazó minden termék betiltása.


Mit tehetünk, ha nyaralni indulunk?


Prof. Wikonkál Norbert ellátott minket néhány tanáccsal, amit következő utazásunknál érdemes szem előtt tartani. Tudatosan tartózkodjunk a napon, ne délben feküdjünk ki és ne próbáljunk egyetlen nap alatt lebarnulni! Ha szükséges, viseljünk valamilyen vékony, légáteresztő anyagból készült pólót, ruhát! A naptej használatát csökkentsük minimálisra és inkább válasszunk egy kicsit drágább, de prémium kategóriás terméket! Ha ezt mind megtesszük, egy kicsit talán mi is hozzájárulunk az óceán élővilágának megmentéséhez.


További tanácsokért fordulj hozzánk bizalommal, foglalj időpontot még ma!

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.