Edd vagy ne edd? Ételallergia és megoldások

Rengetegen vannak, és úgy tűnik, egyre csak növekszik a bizonyos ételekre, tápanyagokra allergiás emberek száma. Tudjuk, hogy egyesek nem fogyaszthatnak például diót vagy tejtermékeket, különben a szervezetük heves allergiás rohamot produkál, gyomorfájás vagy anafilaxiás sokk formájában – ennek elkerülése érdekében mi is tekintettel vagyunk az allergiás pácienseinkre, és így a téli ünnepek közeledtével sem kínáljuk meg őket mézeskaláccsal vagy diós süteménnyel.

De mi a helyzet azzal a diós süteménnyel… meg rengeteg más táplálékkal?

Vannak ételek, amikre az allergiás betegek immunrendszere úgy reagál, mintha az valamiért káros lenne a számukra. Ha az adott étel, tápanyag a szervezetbe kerül, túlérzékenységi reakció jelentkezik, hisztamin és számos más mediátor szabadul fel, melyek értágulatot, érpermeabilitás-fokozódást okoznak, vagyis a bőrben szövetközti ödéma, duzzanat jelentkezik többnyire viszketés kíséretében. Maga az allergia viszont hosszú idő alatt is kialakulhat és többféle módon jelentkezhet: hasmenéssel, gyomorpanaszokkal, csalánkiütésekkel, egyéb bőrtünetekkel stb., de jellemző tünet lehet még a szédülés, hányinger, fejfájás, ajkak és szemek izolált duzzanata is. A panaszok gyakran csak rohamokban jelentkeznek, és vissza-visszatérnek, de fontos kiemelni, hogy gyakrabban fordul elő ez a betegség olyanok körében, akiknek van allergiás beteg a hozzátartozói között.


Vannak jellemzőbb élelmiszerek, úgynevezett mediátorok, ezekre szélesebb körben fordulnak elő kellemetlen reakciók, ilyen például a tej, tojás, hal, rákok, kagylók, dió, mogyoró, csokoládé, paradicsom, méz, szója, eper, kivi, de nem ritka az sem, hogy bizonyos tartósítószer, aroma, színezék szervezetbe jutását követően jelentkeznek a tünetek.

Ételintolerancia

Ez nem összekeverendő az ételintoleranciával – a fent részletezett típus könnyebben megállapítható, hiszen elég heves reakciókat vált ki, szemben az intoleranciával, amely esetében a panaszok sokkal később, órákkal vagy akár napokkal később jelentkezhetnek, és míg előbbit az immunrendszer okozza, addig az utóbbit az emésztőrendszer nem tökéletes működése. Nagyon fontos különbség pedig a veszélyességi fokban is van – az ételallergia súlyos esetben halálhoz is vezethet. Sok esetben ajánlott diétás napló vezetése, hiszen ennek segítségével is meg tudjuk különböztetni egymástól a valódi ételallergiát az úgynevezett pszeudoallergiától.

ételallergia

Hogyan tovább?

Megfelelő ismeretek birtokában viszont mindkettővel meg lehet tanulni élni, ezáltal a tünetek is elkerülhetők, kizárhatók a beteg életéből, hiszen tudni fogja, milyen ételeket, tápanyagokat nem szabad bevinnie a szervezetébe. Ha valamilyen okból kifolyólag ez mégis megtörténik, például hiányosan van feltüntetve egy termék csomagolásán az összetevők listája – amit épp emiatt is alaposan tanulmányozni kell – az az intolerancia esetén természetesen kellemetlen következményekkel járhat, allergia esetén viszont azonnali cselekvést igényel: antihisztamin tartalmú gyógyszer beszedését vagy injekció beadását, sürgősséggel orvosi segítséget, hiszen ha súlyosbodik a helyzet, az akár halálos kimenetelű is lehet.


Bármilyen kérdésed, panaszod van, segítünk a kivizsgálásban, kezelésben, hiszen nálunk is kérhető allergiavizsgálat – jobb tisztában lenni testünk reakcióival, hogy elkerüljük a nem várt következményeket. Foglalj időpontot!

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.