A hidradenitisz szuppurativa – hogyan ismerd fel?

Vannak betegségek, amelyek jelentősen rontják az életminőséget, ugyanakkor gyógyíthatók, azonban vagy nehezen ismerhetők fel, vagy a beteg kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon. A hidradenitisz szuppurativa tipikusan ilyen betegség. Kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

Mit jelent?

A hidradenitisz szuppurativa a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség. A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek megtalálhatók, valamint ahol az összeérő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így a mellek alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken általában fájdalmas csomók és kelések keletkeznek. A betegség nem fertőző, ugyanakkor pontos oka nem ismert, jellegzetes alapfolyamata a szőrtüszők elzáródása a test apokrin verejtékmirigyekkel ellátott területein.


A bőrgyógyászok olykor akne inverzának is nevezik a kórképet, mivel az elváltozások a közönséges akne által megkímélt területeken jelentkeznek. A hidradenitisz szuppurativa sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű göbök, mitesszerek vagy ciszták keletkeznek. Súlyosabb esetekben a tályogokból akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet. A kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez.

A bőrtünetek ellenére a hidradenitisz szuppurativa valójában az egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép, amelynek hátterében az immunrendszer hibás működése áll. A betegség bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Előfordulása a kor előrehaladtával csökken, az új esetek száma 50-55 éves kor felett viszonylag alacsony. Előfordulása az átlagnépességben világszerte körülbelül 1%-ra tehető, így Magyarországon körülbelül 100 ezer fő lehet érintett. Mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek egy jelentős része kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált betegek száma ennél jóval alacsonyabb.

bőrbetegség

Az esetek egy részében megfelelő kezelés nélkül az ismételten kiújuló tünetek egyre súlyosabb formában térnek vissza. A betegség kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

Évtizedes tapasztalattal és a legmagasabb színvonalon várjuk bőrgyógyászati vizsgálatra.

Foglaljon időpontot 1 perc alatt online, vagy keressen minket egyéb elérhetőségeinken.

Kapcsolat és elérhetőségek

Online időpontfoglaláshoz kattintson ide.

'THIS MONTH ONLY' DISCOUNT

Time Left for Sale:

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second
Cím

Budapest, Csalogány utca 3./D

I. emelet 2., 1027

Telefonszám
Nyitvatartás

Nyitvatartásunkért kattintson ide

Nyitvatartás

Hétfő: 16:00 - 20:00

Kedd: előjegyzés szerint

Szerda: előjegyzés szerint

Csütörtök: 17:00 - 20:00

Péntek: 10:00 - 17:00Valódi empátia

Évtizedes tapasztalat

Prémium környezet

Kérdése van? Írjon üzenetet és 2 munkanapon belül válaszolunk.
Csalogány Orvosi Központ logó

Gyógyító és esztétikai bőrgyógyászat. Tudományos igényességgel.

Elérhetőség & jog

+36 (30) 652 4246

info[kukac]csaloganyorvosikozpont.hu


Csalogány Orvosi Központ © 2024 | Minden jog fenntartva.