Home Blog

Bőrminőség-javítás Juvederm Volite-tal

Mint tudjuk, az érett bőr veszít rugalmasságából, feszességéből és előbb felületes, majd mély ráncok jelennek meg rajta a kor előrehaladtával. Aktuális blogposztunkban a Juvederm Volite-tal ismerkedhettek meg, mely egy keresztkötött hialuronsav tartalmú feltöltőanyag.

Mit jelent a bőrminőség?

A tökéletes minőségű arcbőr gyönyörű, hibátlan, vagyis egészséges. Szakkifejezésekkel élve, ezek alapján a bőr sima, egységes színezetű, rugalmas, feszes, jól hidratált, kontúrgazdag, vagyis megfelelő mennyiségű elasztin, kollagén és szubkután szövet van benne, továbbá mentes az akné betegségtől és az ennek nyomán kialakult hegektől. Sokszor látható ez az állapot a gyermekek tökéletes bőrén, de sajnos tizenéves korban elkezdődik a bőr degenerációja. Ennek eredményeképpen 30 év fölött bőrünk egy úgynevezett inaktív fázisba lép át.

A bőr korai öregedését számos faktor befolyásolja – ezek egy része öröklött, vagyis belső tényező, illetve vannak külső tényezők, amelyek közül a legfontosabb a napsütés okozta károsodás, a dohányzás, stressz és a táplálkozás. Ez utóbbi hatások az esztétikai kezelések során azért fontosak, mert amennyiben nem szorítjuk vissza ezeket a káros szokásokat, akkor az alkalmazott kezelés nem lesz annyira hatékony, illetve rövidebb ideig fog tartani a hatása.

Juvederm indikációs területek

A Juvederm Volite indikációja között szerepel a bőr hidratáltságának és rugalmasságának fokozása, továbbá a finom ráncok és az akne hegek kezelése. További előnyös hatás, hogy a Volite alkalmazását követően faggyúmirigy reguláció is történik, mely során a pórusok összehúzódnak, így kevésbé lesz fénylő az arc bőre.

A legfontosabb kezelési területek között szerepel az orcák, szem alatti karikák és szájkörüli ráncok régiója, valamint regenerálható vele a homlok területe is.

A nyakon is nagyon hatásosan alkalmazható a Volite, ebben az esetben a látható ráncokat, illetve a dekoltázs vonalait érdemes kezelni. Nagyon szépen regenerálhatók a kézfejek is, akár a tűs, akár a kanülös technikával.

Mi kezelés menete?

Mint minden hialuronsavas töltés és esztétikai beavatkozás során, ebben az esetben is fontos a kiindulási állapot rögzítése, vagyis a fotózás. Ezután a kezelést részletesen megbeszéljük, majd minden esetben érzéstelenítő krémet használunk kb. 30 percig, és fertőtlenítjük a bőrfelszínt.

A kezelendő felületeket sok kis apró tűszúrással kezeljük, a bőr megfelelő mélységébe juttatva a töltőanyagot. A kezelés végén következik az alapos masszázs, kezelés utáni krémmel.

Nagyon fontos, hogy többnyire elegendő csupán évente egyszer kezelni az adott területet, mivel a kezelés hatása a vizsgálatok alapján kb. 9-12 hónapig tart. Előfordulhat a kezelés után néhány helyen apróbb bevérzés, mely alapozóval általában könnyedén elfedhető. A kezelést követően szinte már egyből végezhetjük is a megszokott dolgukat. Amennyiben további információra van szükséged, vagy személyes konzultációt szeretnél kérni, kérj időpontot weboldalunkon!

A ráncok legnagyobb ellensége: a hialuronsav!

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. Ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz.”

Coco Chanel világhírű állításával maximálisan egyetértünk, ugyanis a tinédzser évek elteltével nem szabad elhanyagolnunk arcbőrünket, sőt, még jobban figyelnünk kell annak ápolására és természetesen szép, fiatal állapotának hosszútávú megőrzésére. Életünk későbbi szakaszaiban egy újabb problémával kell szembenéznünk, ami nem más, mint a bőr turgorának, hidratáltságának csökkenése és a ráncok felbukkanása. A folyamat kialakulása a megfelelő módszerekkel megelőzhető és a mai modern eszközökkel, kezelésekkel mértéke csökkenthető. Erre nyújt megoldást a hialuronsav.

A hialuronsav természetes módon is megtalálható a szervezetben, elsősorban a bőrben, de a kötőszövetben, az izomzatban és az ízületekben is jelen van. Hidratáló, rugalmasságot biztosító anyag, ami elengedhetetlen ezeknek a szerveknek, szöveteknek az egészséges működéséhez. Vízmegkötő képességének köszönhetően bőrünket rugalmasabbá és feszesebbé teszi. Ez a hatás igen szembetűnő, hiszen a hialuronsav saját súlyának akár az ezerszeresét is képes vízben megkötni!

Ezeknek az apró molekuláknak hála búcsút inthetünk a száraz, fakó, szürkés, töredezett, apró ráncokkal teli bőrnek, hiszen belső hidratáltsága megnő, így az arcbőr rugalmassá, puhává válik. Az esztétikai előnyök mellett azonban egy másik fontos szerep is jut a hidratációnak: segítségével erősödik a bőr természetes védőrétege, amely segít például a szabadgyökök és a környezetben fellelhető szennyező anyagok elleni védekezésben, valamint bizonyos felszínes baktériumokkal szembeni immunválasz megfelelő működésében.

A különféle esztétikai beavatkozások során a hialuronsavnak számos típusát használjuk, molekulamérettől függően. Ez az adat határozza meg, hogy a termék egy felszíni kezelésre vagy egy mélyebb ránc feltöltésére alkalmas-e. Az alkalmazási területtel összefüggésben a gyakorlatban két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni.

Az első csoportba azokat a kezeléseket soroljuk, amelyek az arc egészének a struktúráját tökéletesítik, illetve annak hidratáltságát fokozzák. Erre jó példa a mezoterápiás eljárás során a bőrbe juttatott, nem keresztkötött hialuronsav vagy a Juvederm Volite bőrminőség-javító készítmény, mely akár 9 hónapig is képes a bőr belső hidratálására. Sokan nem is gondolnák, hogy ezekkel a módszerrekkel nemcsak az arc, de a sokáig hanyagolt, ám az utóbbi években egyre inkább az az érdeklődés középpontjába kerülő dekoltázs és kézfej is hidratálható, az apró ráncok feltölthetők és a bőr turgora fokozható.

A másik nagy csoportot az arcszobrászat különböző területei alkotják. Ezeket stabilizált, keresztkötött típusú hialuronsavak különböző fajtáival végezzük, egy-egy kezelendő régióra, problémára koncentrálva. Ezzel a módszerrel feltölthetők az egyik legnagyobb közellenségnek számító statikus ráncok, vagyis azok a redők, amelyek az arcizmok mozgása nélkül is láthatók. Gyakori indikációs terület a nasolabiális redő, azaz az orr és szájzug közötti redő, továbbá a Marionett-ránc, amit a legtöbben a szájzug alatti úgynevezett „szomorúság-ráncként” ismernek.

A bőrünkben található hialuronsav mennyisége már fiatalon, a 20-as évektől kezdődően mérséklődik, amit a zsírszövet csökkenése is követ. Ez sajnos szembetűnő változásokat eredményez arcunk középső harmadában – az arc beesettnek, fáradtnak tűnik és a szemek alatti karikák is kifejezettebbé válnak. Hasonló változások láthatóak nagymértékű fogyás esetén is.Kiváló minőségű, speciális volumentöltő hialuronsavval ez a térfogatcsökkenés mindkét esetben korrigálható. Az eljárással nemcsak az arc alakítható fiatalosan teltté, de egy általános lifting hatása is van. A járomív, állcsúcs és állkapocs szöglet kezelhető ilyen módon, de a lifting a toka méretének csökkentésére is hatékonyan alkalmazható.

Milyen területeken alkalmazzuk még a hialuronsavat?

Speciális alkalmazási terület a szem alatti karikák (ún. tear through) korrigálása, feltöltése, továbbá az ajkak kontúrozása, dúsítása, volumennövelése vagy hidratálása, melyről külön blogposztban már részletesen beszámoltunk. Sőt, műtéti beavatkozások vagy sérülések következtében kialakult hegek feltöltése is megoldható kiváló minőségű hialuronsavakkal.

Mit érdemes tudni a beavatkozásról?

A kezelés relatíve fájdalommentes, mivel szükség esetén és a kezelt területtől függően érzéstelenítő krémet alkalmazunk. Emellett nem vesz sok időt igénybe, hiszen 30-60 percig tart konzultációval és érzéstelenítéssel együtt. Ezután minden páciensünket az alkalmazott anyagra és a kezelt területre vonatkozó speciális tudnivalók birtokában engedünk el. Nemkívánatos mellékhatásként az injekciózás helyén bőrpír és bevérzés fordulhat elő, de szakértőnk tanácsait követve a felszívódás gyorsasága fokozható, így néhány nap alatt el is tüntethető. A bevérzésen kívül átmeneti duzzanat, és nagyon ritkán allergiás reakció is felléphet.

A hialuronsavas feltöltés hatása egy-két hét alatt válik véglegessé, ezért kontrollvizsgálat a kezelést követően két héttel ajánlott. A kialakult hatás általában 6-12 hónapig tart, de ez egyénenként eltérő, hiszen minden ember metabolizmusa különböző, továbbá az életmód egyéni sajátosságai (pl. gyakori szoláriumozás, szaunázás, dohányzás), valamint a környezeti szennyeződések mind-mind befolyásolják a hatás tartósságát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eredetinél általában kedvezőbb állapot állandósul a fenti idő letelte után. Ahogy a számos indikációs területből látható, a hialuronsav alkalmazása sokrétű. Fontosnak tartjuk a minimális beavatkozások és prevenció szükségességének hangsúlyozását, hiszen a jobb állapot megőrzése mindig könnyebben és egyszerűbben megvalósítható, mint egy szembetűnő problémának a korrigálása. Ezért az első injektálás időpontja nincsen korhoz kötve.

Legyen szó hidratálásról, arcszobrászatról vagy ráncfeltöltésről, minden esetben a természetesség megőrzésére, a meglévő bőrállapot javítására törekszünk a páciens egyéni adottságainak, elképzeléseinek és céljainak figyelembe vétele mellett. Ennek érdekében természetesen csak a legjobb minőségű hialuronsavakkal dolgozunk (Juvederm, Teosyal, Filorga), hiszen a páciensünk elégedettsége a mi legfőbb motivációnk.

Ha szeretnéd te is megtapasztalni a hialuron kezelés varázslatos hatását, foglalj nálunk időpontot, itt!

Naptej? Gondold át!

A korallzátonyok megvédése érdekében Hawaii után a csendes-óceáni szigetállam, Palau is betiltja a fényvédő krémek használatát. A tilalom 2020. január 1-től lép érvénybe, az intézkedés magyarázata igen egyszerű: a naptejek bizonyos komponensei hasonlóan nagy szerepet játszanak a korallok pusztulásában, mint a globális felmelegedés vagy az óceánok szennyezettsége.

Amíg Hawaii-on csak az óceánok élővilágára leginkább káros összetevőket, az oxibenzont és az oktinoxátot tiltották be, addig Palauban zéró toleranciát hirdettek, és 10 különböző kémiai anyag került a feketelistára. Azokat a naptejeket és egyéb kozmetikai készítményeket, melyek tartalmazzák a tiltott összetevőket, egyszerűen elkobozzák a turistáktól, a termékeket forgalmazó üzletek pedig akár 1000 dolláros büntetéssel is számolhatnak.

Miért ez a súlyos intézkedés? Az évek óta folyó kutatásoknak köszönhetően egyre biztosabbá válik, hogy a korallzátonyok kifehéredésében nagy szerepet játszik az oxibenzon és az oktinoxát. A vízi élőviláguk miatt népszerű turistacélpontoknál akár napi 3-5 gallon kémiai anyag is feloldódhat a vízben, ami a fentebb említett problémához vezet. Szakértők szerint az oxibenzon felelős azért, hogy a korallok egyre alacsonyabb hőmérsékleten kezdik el a visszafordíthatatlan kifehéredést. A fiatalabb példányokat érzékenyebben érintik a vízben feloldódott kémiai anyagok és olyan torzulásokat okoznak lárvaállapotban, így lehetetlenné teszik a kifejlődést. Ezzel magyarázható, hogy a korallzátonyok mérete évről évre csökken, hiszen az elpusztult példányok helyett nem fejlődnek ki újabbak. Ha ezt a folyamatot nem állítjuk meg, akkor 2050-re a korallok körülbelül 90%-a fog eltűnni.

Jogos a kérdés, miért nem gyártanak olyan készítményeket, melyek nem tartalmaznak oxibenzont és oktinoxátot? Valójában már régóta forgalomban vannak. Az Európában előállított naptejek jelentős része oxibenzon-mentes, ha a komponensek között mégis megtalálható az anyag, akkor azt jól láthatóan fel kell tüntetni. Amerikában viszont nincsenek ilyen szigorú szabályozások a napvédő krémekkel kapcsolatban, így itt az 1970-es évek óta folyik az oxibenzont tartalmazó kozmetikai termékek gyártása. Prof. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász, az MTA orvosa arra is felhívta a figyelmet a Petőfi TV-nek adott interjújában, hogy ezek az összetevők nemcsak a környezetünkre ártalmasak, hanem erős allergének is. 2014-ben például az oxibenzont is magába foglaló benzophenonokat választották az év allergén csoportjává.

Az élővilág pusztulása csak a naptejek betiltásával nem oldható meg, de jelentősen lelassítaná az okozott károk mértékét. Ez persze elég is volt ahhoz, hogy a naptejgyártó cégek felemeljék a hangukat a rendelet ellen. A Johnson&Johnsont és a Bayert is képviselő iparági szövetség például  azt kifogásolta, hogy egyetlen kutatás eredménye miatt tiltanak be két olyan összetevőt, ami megvédi a bőrt a káros sugárzásoktól. Ehhez csatlakozott még az amerikai bőrgyógyászok szövetsége is, akik az egészségügyi hatások miatt nem támogatják a fényvédők használatának korlátozását.

A szakértők abban egyetértenek az ellenzők táborával, hogy a korallok számának csappanása főként a klímaváltozás és az óceánok növekedő hőmérsékletének tudható be. De a vízben feloldódó oxibenzon pont a korallok ellenállóképességét csökkenti a globális felmelegedéssel szemben, hiszen a vizek hőmérséklete nő, amíg a kifehéredés egyre alacsonyabb hőmérsékleten kezdődik el. Ezért szükséges a vegyület és az azt tartalmazó minden termék betiltása.

Mit tehetünk, ha nyaralni indulunk? Prof. Wikonkál Norbert ellátott minket néhány tanáccsal, amit következő utazásunknál érdemes szem előtt tartani. Tudatosan tartózkodjunk a napon, ne délben feküdjünk ki és ne próbáljunk egyetlen nap alatt lebarnulni! Ha szükséges, viseljünk valamilyen vékony, légáteresztő anyagból készült pólót, ruhát! A naptej használatát csökkentsük minimálisra és inkább válasszunk egy kicsit drágább, de prémium kategóriás terméket! Ha ezt mind megtesszük, egy kicsit talán mi is hozzájárulunk az óceán élővilágának megmentéséhez.

További tanácsokért fordulj hozzánk bizalommal, foglalj időpontot még ma!

Aknéra hajlamos, de szép bőr? Nem lehetetlen!

Kamaszkorunkban valószínűleg majdnem mindannyian találkoztunk a kellemetlen pattanásokkal – arcon, nyakon, mellkason, vállakon, háton, kisebb vagy nagyobb mértékben. Bár enyhe formában nem nevezhető súlyos megbetegedésnek, mégis sok negatív hatása van: rosszul hat a megjelenésünkre és a lelkiállapotunkra is. Ha ez a gyulladás nem múlik el felnőttkorra, illetve ha makacs kamaszkori tünetek láthatók, akkor a folyamatnak jobb véget vetni. A jó hír az, hogy lehet, és bár előfordulhat, hogy sok éven át veled voltak, bizonyára örömmel válsz meg tőlük.

Az aknénak többféle formája akad, és aki találkozott már ezekkel a kellemetlen kis pöttyökkel, az mindegyiket jól ismeri. Hogy miért alakulnak ki, abban sok tényező szerepet játszhat, együtt vagy külön-külön is: túlzott faggyútermelés, a bőr nem megfelelő hámlása (és ezáltal eltömődése), de a baktériumok túlzott elszaporodása is okozhatja. Ha pedig a bőr tisztulása nem megfelelő, a szőrtüszők eldugulnak, ez pedig az akne különböző fajtáinak kialakulásához vezethet.

Az akne kialakulásának hátterében szintén temérdek dolog állhat: táplálkozási szokások, genetika, hidratálás – vagy annak hiánya, hormonális változások, terhesség, stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, különböző anyagok okozta irritáció, mosószer stb. Fontos továbbá, hogy a kialakult pattanásokat ne piszkáljuk, csak rontunk a helyzeten és a bőrünk későbbi állapotán is. Inkább bízzuk kiváló szakemberre ezt a feladatot, amely nem tűnik bonyolultnak, de valójában egy helytelen módszer alkalmazásával sokat árthatunk a bőrünknek.

Többnyire a kamaszkor végén, a húszas évekhez közelítve az akne tünetei elmúlnak, kivéve, ha valami oknál fogva mégsem történik így. Ekkor mindenképpen bőrgyógyász szakorvosra van szükség, aki alapos kivizsgálással a megfelelő kezelést javasolja a páciensnek a tünetek végleges megszüntetése érdekében. Mindenképp fordulj szakorvoshoz akkor is, ha laikus szemmel a gyulladás szerény, de mély csomókat tapintasz az arcodon, mert ilyenkor a folyamat a mélyben zajlik, így kezelés nélkül a pattanások évek múltán hegesedést okozhatnak. A diagnózis felállításakor alapos beszélgetés és egyéb kivizsgálások, például vérvétel alapján a lehető legjobb kezelést javasoljuk személyre szabottan a páciens számára: ez lehet helyi, krémes kezelés és/vagy szisztémás terápia, gyógyszeres kezelés, illetve megfelelő arctisztítási rutin, esztétikai kezelések alkalmazásának együttese. Egyes készítmények okozhatnak túlzott bőrszárazságot, ezt különböző hidratálókrémekkel lehet orvosolni, melyet szintén a szakorvos ír fel. Kitartó kezeléssel a tünetek véglegesen elmúlnak: az eredmény boldog, egészséges bőrrel rendelkező páciens és az akne-mentes mindennapok szépsége.

Foglalj időpontot nálunk, és konzultálj szakértőnkkel a lehetőségekről!

Akne – kezelés előtt

Edd vagy ne edd? Ételallergia és megoldások

Rengetegen vannak, és úgy tűnik, egyre csak növekszik a bizonyos ételekre, tápanyagokra allergiás emberek száma. Tudjuk, hogy egyesek nem fogyaszthatnak például diót vagy tejtermékeket, különben a szervezetük heves allergiás rohamot produkál, gyomorfájás vagy anafilaxiás sokk formájában – ennek elkerülése érdekében mi is tekintettel vagyunk az allergiás pácienseinkre, és így a téli ünnepek közeledtével sem kínáljuk meg őket mézeskaláccsal vagy diós süteménnyel.

De mi a helyzet azzal a diós süteménnyel… meg rengeteg más táplálékkal?

Vannak ételek, amikre az allergiás betegek immunrendszere úgy reagál, mintha az valamiért káros lenne a számukra. Ha az adott étel, tápanyag a szervezetbe kerül, túlérzékenységi reakció jelentkezik, hisztamin és számos más mediátor szabadul fel, melyek értágulatot, érpermeabilitás-fokozódást okoznak, vagyis a bőrben szövetközti ödéma, duzzanat jelentkezik többnyire viszketés kíséretében. Maga az allergia viszont hosszú idő alatt is kialakulhat és többféle módon jelentkezhet: hasmenéssel, gyomorpanaszokkal, csalánkiütésekkel, egyéb bőrtünetekkel stb., de jellemző tünet lehet még a szédülés, hányinger, fejfájás, ajkak és szemek izolált duzzanata is. A panaszok gyakran csak rohamokban jelentkeznek, és vissza-visszatérnek, de fontos kiemelni, hogy gyakrabban fordul elő ez a betegség olyanok körében, akiknek van allergiás beteg a hozzátartozói között.

Vannak jellemzőbb élelmiszerek, úgynevezett mediátorok, ezekre szélesebb körben fordulnak elő kellemetlen reakciók, ilyen például a tej, tojás, hal, rákok, kagylók, dió, mogyoró, csokoládé, paradicsom, méz, szója, eper, kivi, de nem ritka az sem, hogy bizonyos tartósítószer, aroma, színezék szervezetbe jutását követően jelentkeznek a tünetek.

Ez nem összekeverendő az ételintoleranciával – a fent részletezett típus könnyebben megállapítható, hiszen elég heves reakciókat vált ki, szemben az intoleranciával, amely esetében a panaszok sokkal később, órákkal vagy akár napokkal később jelentkezhetnek, és míg előbbit az immunrendszer okozza, addig az utóbbit az emésztőrendszer nem tökéletes működése. Nagyon fontos különbség pedig a veszélyességi fokban is van – az ételallergia súlyos esetben halálhoz is vezethet. Sok esetben ajánlott diétás napló vezetése, hiszen ennek segítségével is meg tudjuk különböztetni egymástól a valódi ételallergiát az úgynevezett pszeudoallergiától.

Megfelelő ismeretek birtokában viszont mindkettővel meg lehet tanulni élni, ezáltal a tünetek is elkerülhetők, kizárhatók a beteg életéből, hiszen tudni fogja, milyen ételeket, tápanyagokat nem szabad bevinnie a szervezetébe. Ha valamilyen okból kifolyólag ez mégis megtörténik, például hiányosan van feltüntetve egy termék csomagolásán az összetevők listája – amit épp emiatt is alaposan tanulmányozni kell – az az intolerancia esetén természetesen kellemetlen következményekkel járhat, allergia esetén viszont azonnali cselekvést igényel: antihisztamin tartalmú gyógyszer beszedését vagy injekció beadását, sürgősséggel orvosi segítséget, hiszen ha súlyosbodik a helyzet, az akár halálos kimenetelű is lehet.

Bármilyen kérdésed, panaszod van, segítünk a kivizsgálásban, kezelésben, hiszen nálunk is kérhető allergiavizsgálat – jobb tisztában lenni testünk reakcióival, hogy elkerüljük a nem várt következményeket. Foglalj időpontot!

Ajakdúsítás – természetesen!

Nehéz eljutni odáig, hogy tökéletesen megbarátkozzunk a természet adta adottságainkkal – néha nem is megy, és ez nem is baj. Mi többek között azért vagyunk, hogy apró, észrevehetetlen segítséget nyújtsunk neked, és boldogabbá tegyünk minden egyes reggelt, mikor a tükörbe nézel.

Az ajakdúsítást megfelelően végezve és a tökéletes mennyiség eltalálásával természetes végeredményt kapunk, ehhez mértéket kell tartani, nem szabad túlzásba esni, és figyelembe kell venni az arc arányait is – ha emellett döntesz, mindenképp fontold meg szakértőnk tanácsait, hiszen nem az a cél, hogy természetellenes megjelenést kölcsönözzünk neked, épp ellenkezőleg! Igénybe vehetsz kontúrozást vagy dúsítást is – attól függ, mit szeretnél viszontlátni magadon. A végeredmény minden esetben teltebb, nőies, vonzó ajak!

A beavatkozás előtt lényegében semmi teendőd nincsen, maga az eljárás kis fájdalommal jár, hiszen az apró szúrások érezhetők, de a legújabb, kiváló minőségű töltőanyagok igen rugalmasak, nem csomósodnak és tartalmaznak lidokaint, ezáltal minimálisra csökkentve a fájdalomérzetet.

Az eredmény azonnal látható, de 2-3 hét alatt lesz végleges a megjelenés. Alkalmanként az eljárás utáni órákban duzzanat jelentkezik, amit hűtéssel enyhíthetsz, ez átmenetileg alakul ki a hialuronsav vízmegkötő képessége miatt. A hatás körülbelül egy évig tart, amennyiben elégedett vagy, megismételheted a beavatkozást.

Ha kedvet kaptál az eljárás igénybevételére, foglalj nálunk időpontot, itt.

 

Tévhitek és tények – botox-kisokos a Csalogány Orvosi Központtól

A botox egy butulinum toxin alapú készítmény, amely a Clostridium botulinum baktérium által termelt fehérje. A különféle gyógyászati indikációi mellett általában a szépségiparban használják. Első hallásra sokszor egy veszélyes, mérgező, mesterséges anyag jut eszünkbe, amellyel ránctalan, sima bőrt lehet elérni – szerencsére ezen tények nagy része nem igaz, illetve tévesek az információk ezzel kapcsolatban a különféle rossz példák, túlzásba vitt alkalmazás miatt.

Mi a botox, miért alkalmazzuk, és mi történik egy kezelés során?

Az esztétikai botox-kezelés lényege, hogy célzottan éri el az arcizom helyi, reverzibilis, azaz átmeneti bénulását, azonban csak azokra az izmokra hat, amelyekbe bejuttatták – ennek köszönhetően képes megszünteti a mimikai ráncokat (főként a szemöldökök között), a szarkalábakat és a homlok ráncait is. A botox-kezelést számos egyéb esetben is alkalmazzuk, például az alsó arcfél vagy akár nyakizmok kezelésére és a fokozott hónaljtáji izzadás csökkentésére. Fontos tudnod, hogy a kezelés hatása mindig dózisfüggő, megfelelően alkalmazva nem okoz mű megjelenést, szakorvos specialistánk a természetességre törekszik. A botox vényköteles anyag, amelyet az izmokba fecskendezve, azokat ilyen módon ellazítva átmenetileg javítani tudjuk a finom- és erőteljesebb dinamikus ráncok megjelenését, amivel növelhető a bőr rugalmassága, emellett hozzájárul a ráncok kisimulásához. A beavatkozás összesen 10-15 percet vesz igénybe. Mindenkinek más a fájdalomérzékelése, néhány páciensünk szerint a botox-injekció enyhe tűszúrás-érzetet eredményez, mások semmilyen kellemetlenséget nem tapasztalnak.

Hogyan készülj fel rá és mi történik a kezelés után?

A kezelés előtt specialistánk egyezteti veled a célokat, hogy a legmegfelelőbb kezelést jelölhesse ki számodra, hiszen minden esetben a bőrtípusodnak és igényeidnek megfelelő, egyéni terápiás tervet dolgozunk ki. Az eredmény a kezelést követően már pár nap után látható, a teljes kialakulásához 7-10 nap szükséges és kb. 3-4 hónapig tart. A kezelést követően lábadozási idő nincsen, a kezelési pontok enyhén kipirosodhatnak, amely általában 30 percen belül elmúlik. Amennyiben egy-egy ponton bevérzés észlelhető, pár nap alatt ez a tünet is megszűnik. A hatás tartóssága érdekében a kezelés rendszeres ismétlését javasoljuk, a Te igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően. Javasoljuk, hogy a kezelés utáni napokban kerüld a tűző napot, a kozmetikai kezeléseket, a kezelt terület masszírozását, két hétig a finn szauna használatát. Az eredmény gyors, látványos, az enyhe mellékhatások megjelenésének kockázata is alacsony. Ellenjavallt a kezelés elvégzése a botulinum toxinra ill. az injekció egyéb összetevőire allergiás személynek, babát váró hölgyeknek és szoptató kismamáknak.

Összességében a botox gyors, fájdalommentes, és hatékony módja a ráncok elleni harcnak – és gyönyörű bőr, kipihent arc az eredménye. Kipróbálnád a kezelést? Kezdj baby botox-szal, és beszéld meg specialistánkkal a következő lépéseket! Időpontot itt foglalhatsz.

Hurrá, nyaralunk! / Fényvédelmi kisokos a nyári napsugarak hatásairól, megelőzésről és a védekezésről

A nyár akármennyire is gondtalan, mégsem veszélytelen – a tűző napsugarak káros hatásai ellen nehéz védekezni, és bár napszemüveggel óvhatod a szemed, illetve kalappal a fejed, a bőröd jelentős felülete mégis ki van téve a nap okozta kellemes és kellemetlen hatásoknak egyaránt.

Mi a helyzet az anyajegyekkel?

Először is, érdemes még a nyaralás előtt anyajegyszűrésre menned. A meglévő anyajegyeidet célszerű megvizsgáltatni, mielőtt nagy mennyiségű vagy tartós UV-sugárzás éri a bőrödet. Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a melanomás betegek száma, mely kialakulásának egyik ismert rizikófaktora a leégés, túlzott napozás, ezért prevenciós céllal legalább évente egyszer mindenképp fordulj szakorvoshoz, hogy még időben eltávolítható és ezzel gyógyítható legyen a megbetegedés. A szűrést követő kiértékelés során a bőrgyógyászod konzultál veled arról, hogy szükséges-e sürgősen valamelyiket eltávolítani vagy ráér az őszi-téli hónapokban. A bőrtípusodban kódolt genetikai sajátosságok mellett leggyakrabban épp a napozás, leégés, túlzott UV-sugárzás hatására alakulhatnak ki újabb anyajegyek, sokszor nagy számban a testünk különböző pontjain, például karokon, vállakon. Természetesen a szakemberek minden szűrés során megvizsgálják azokat az anyajegyeket is, amelyeket nem ér közvetlenül fény, hiszen rosszindulatú anyajegy nem csupán a fénynek kitett területeken jelentkezhet. Önvizsgálattal arra figyelj, hogy valami rendelleneset nem veszel-e észre magadon, például ha megváltozik az anyajegyed színe, felszíne, alakja, határa, emellett növekedni kezd a bőrfelszínen, vagy megsérül, vérzik. Ezekben az esetekben mindenképp fordulj bőrgyógyász szakorvoshoz, egyebekben rutinszerűen évente ajánlott az anyajegyszűrés. Amennyiben viszont előfordult a családotokban rosszindulatú bőrdaganat, esetleg sok szabálytalan anyajegyed van, félévente célszerű átvizsgáltatni a bőrödet.  Ne feledd, a gyanús képleteket te is észreveheted, de szabad szemmel nem lehet megállapítani, mely anyajegyeid lehetnek veszélyesek, ehhez mindenképpen bőrgyógyász szakorvos által végzett dermatoszkópos vizsgálat szükséges.

…és milyen egyéb hatásai lehetnek a napozásnak?

Érdemes arra tudatosan odafigyelned, hogy mikor és mennyi időt töltesz napozással. Délelőtt tizenegy óra és délután három óra között nem ajánlatos hosszabb időt a napon tartózkodni, ha ez mégis megtörténik, mindenképp óvd a fejed kalappal, tested pedig ruhával. Kopasz/hajvesztett bőr esetén hatványozottan ajánlott így tenni, mivel könnyen daganat alakulhat ki a fejbőr területén.

Az immunrendszerünknek nagy munka rendbe hozni azokat a káros hatásokat, melyet a túlzott napon tartózkodást követően jelentkező gyulladásos állapot, a leégés (solaris dermatitis) okoz.  A túlzott napozás bőröregedéssel jár, melynek a következménye az arcon, a dekoltázson, a kézfejen nyomon követhető. Nem véletlen, hogy egyre több esztétikai beavatkozás irányul a napsugarak hosszútávú hatásainak a korrigálására. Bizonyos esetekben leégést követően találkozunk ekcéma, herpesz, illetve egyéb bőrbetegségek fellángolásával, így számtalan érv szól tehát amellett, hogy okosan barnulj és tartózkodj a napon.

Végezetül…

Érdemes tehát odafigyelni: fogyassz a napsütéses időszakban sok-sok folyadékot, vitaminokat, ásványi anyagokat; használj fényvédőt – akár krém, olaj, spray vagy stift formájában – annak megállapítására, hogy a bőröd függvényében ez milyen erősségű és típusú legyen, kérd szakértőink segítségét, akik a szakmai tanácson túl fényvédő-kuponnal is ellátnak, mellyel kedvezményes áron tudsz rendelőnkben vásárolni.

Szakmai tanácsok és anyajegyszűrés esetén itt tudsz időpontot foglalni hozzánk.

Kívánjuk, hogy gazdagodj rengeteg csodás új élménnyel a nyár során és szívd magadba az éltető napsugarakat! Tartózkodj tudatosan a napon, de közben ne feledd: a lebarnult bőr csak egészségesen gyönyörű.

A hidradenitisz szuppurativa – hogyan ismerd fel?

Vannak betegségek, amelyek jelentősen rontják az életminőséget, ugyanakkor gyógyíthatók, azonban vagy nehezen ismerhetők fel, vagy a beteg kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon. A hidradenitisz szuppurativa tipikusan ilyen betegség. Kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

A hidradenitisz szuppurativa a hónalj és a lágyék területét érintő krónikus gyulladásos bőrbetegség. A tünetek rendszerint azokon a testtájakon jelentkeznek, ahol az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek megtalálhatók, valamint ahol az összeérő bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, így a mellek alatt, a farpofák között és a combok belső oldalán. A gyulladt területeken általában fájdalmas csomók és kelések keletkeznek. A betegség nem fertőző, ugyanakkor pontos oka nem ismert, jellegzetes alapfolyamata a szőrtüszők elzáródása a test apokrin verejtékmirigyekkel ellátott területein.

A bőrgyógyászok olykor akne inverzának is nevezik a kórképet, mivel az elváltozások a közönséges akne által megkímélt területeken jelentkeznek. A hidradenitisz szuppurativa sokféle, egyénenként eltérő formában jelentkezhet. Enyhe formájában az érintett bőrterületen pattanásszerű göbök, mitesszerek vagy ciszták keletkeznek. Súlyosabb esetekben a tályogokból akár váladék is ürülhet, ami kellemetlen szag forrása lehet. A kialakuló bőrelváltozások a fájdalom mellett igen sok más kellemetlenséggel is járhatnak, ami rendszerint jelentős életminőség-romlást eredményez.

A bőrtünetek ellenére a hidradenitisz szuppurativa valójában az egész szervezetet érintő gyulladásos kórkép, amelynek hátterében az immunrendszer hibás működése áll. A betegség bármely életkorban kialakulhat, leggyakrabban azonban fiatal felnőttkorban jelentkezik. Előfordulása a kor előrehaladtával csökken, az új esetek száma 50-55 éves kor felett viszonylag alacsony. Előfordulása az átlagnépességben világszerte körülbelül 1%-ra tehető,mivel azonban a kórképet sok esetben nem ismerik fel, valamint a betegek egy jelentős része kényelmetlennek érzi, hogy tüneteivel orvoshoz forduljon, a diagnosztizált betegek száma ennél jóval alacsonyabb.

Az esetek egy részében megfelelő kezelés nélkül az ismételten kiújuló tünetek egyre súlyosabb formában térnek vissza. A betegség kimenetele szempontjából kulcsfontosságú a korai diagnózis és a megfelelő, hatékony kezelés. Ennek első lépése a bőrgyógyász felkeresése.

A Csalogány Orvosi Központ vezető bőrgyógyásza, klinikai onkológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, Prof. Dr. Wikonkál Norbert a Tv2 Mokka című műsorában járt Ábel Anitával, hogy a betegségről beszélgessenek, amelyre a színésznő-műsorvezető egy virágos fotósorozattal hívja fel a figyelmet.

Az adás ide kattintva érhető el.

Amennyiben úgy gondolod, hogy bőrtüneteid hidradenitisz szuppurativára utalnak, mielőbb keresd fel bőrgyógyászodat!

Forrás: http://www.hidradenitis.hu

Rendszeres anyajegyszűrés és bőrvizsgálat – az egészséged érdekében ne kerüld el!

Hamarosan itt a nyár – ilyenkor a bőröd még gondosabb ápolást és odafigyelést igényel, mint máskor. Azt már biztosan tudod, hogy évente javasolt elmenned anyajegyszűrésre. Emellett fontos, hogy a változó, bőrfelszínen újonnan megjelenő anyajegyeket, kinövéseket, foltokat azonnal mutasd meg bőrgyógyász szakorvosnak, hiszen az időben felismert probléma jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Nézzük, mit kell tudnunk bőrünk és egészségünk védelméről a napsütéses időszakban!

A napfény globális hatással van egészségünkre, a földi élet alapjának megteremtője, a D-vitamin szintézishez elengedhetetlen, amely hiányában vázizomrendszeri és autoimmun betegségek és bizonyos daganatok kialakulásának valószínűsége nő. Az UV-sugárzás jótékony hatásai mellett azonban felelős a szemet érintő szürkehályogért, csökkenti az immunrendszer védekező-képességét, korai bőröregedéséhez vezet, és nem utolsó sorban visszafordíthatatlan betegségeket, például bőrrákot okoz. Körülbelül napi 15 perc szabad levegőn való tartózkodással képes vagy a számodra szükséges napi D-vitamin mennyiség előállítására, amely mennyiség a napfényen töltött idő hosszával már nem növelhető. A D-vitamin pótlása azoknak javasolt, akik zárt munkahelyen dolgoznak, áldott állapotban vannak, idősek, átestek már bőrrákon vagy a bőrrák kialakulása szempontjából fokozott rizikóval bírnak.

A földfelszínt elérő fokozódó UV-sugárzás a bőrdaganatok számának növekedését vonja maga után. Az emelkedett UV-expozíció hátterében az ipar fejlődésével megnőtt károsanyag-kibocsátás (pl. CFC gázok) áll, az ózonréteg csökkenése révén. Azonban az utóbbi évszázadban viselkedési, öltözködési szokásaink is gyökeresen megváltoztak, ennek szerepe sem elhanyagolható. Fontos megjegyezni, hogy nem a tudatos, rendszeres, rövid időn keresztül a napon tartózkodás veszélyes, hanem a leégés, a legmelegebb, 11-15 óra közötti időben napozás, esetleg napon elalvás. Ezek visszafordíthatalan DNS károsodásokat okoznak a bőrünkben, mely ismétlődve évekkel, évtizedekkel később vezet daganatképződéshez.

Mik a leggyakoribb, legveszélyesebb bőrdaganatok?

A leggyakoribb bőrdaganat egy UV-sugárzással összefüggő, bőrre lokalizálódó rák, a bazalioma, amelynek élethosszi kockázata 33%. Ugyan az életkilátásokat többnyire nem befolyásolja, de mivel folyamatos növekedést mutató, nem gyógyuló, gyakran kisebesedő, tömött tapintatú bőrelváltozásként jelentkezik, ha sok idő jelentkezik a megjelenése és az eltávolítása között, egyre nagyobbá válik, és bizonyos helyeken, például az arcon az esztétikus megoldása elég nehéz lehet. A bőrrák-megbetegedések jóval kisebb hányadát teszi ki a festékes daganatok csoportjába tartozó melanoma, melynek az előfordulása óriási mértékben nőtt meg az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban. Igen kiszámíthatalan viselkedésű daganatról van szó: széles skálán mozog, és gyakran előre nem megjósolható a várható végkifejlet, hiszen korai stádiumokban is képes áttétet adni. Gyermekkorban és felnőttkorban elszenvedett súlyos napégések hajlamosítanak legfőképpen rá, de a világos bőrű, világos szőrzetű, szeplős emberek, vagy a több anyajeggyel rendelkezők is a veszélyeztetettek közé tartoznak. Általában elmondható, hogy a legtöbb esetben igen korán, megfelelő biztonsági zónával elvégzett sebészi kimetszéssel gyógyítható stádiumban ismerjük fel. Ez köszönhető a nem alaptalan médiafigyelemnek, a laikusok tájékoztatásának, az alapellátásban dolgozók, de legfőképpen a bőrgyógyász szakorvosok éberségének és szűrőtevékenységének. Fontos tudnod, hogy melanoma nem csak meglévő anyajegy megváltozásával, sérülésével alakulhat ki, hanem újonnan is keletkezhet a bőrön, sokszor nem is tűnik anyajegynek. Így a rendszeren végzett anyajegyszűrés szó szerint életet menthet.

A laphám daganat kialakulása a bőrt érő, évtizedek alatt elszenvedett és összeadódó UV-ártalom függvénye, élethosszi kockázata 10%. Előrehaladott stádiumban felfedezve regionális nyirokcsomóban áttétképzésére, sőt távoli szervekbe való áttétképzésre is képes daganattípus. Mint a legtöbb daganatos megbetegedésnél, a legjobb esély az elkerülésére a megelőzésben rejlik. Ebben alapvető fontosságú, hogy változtass napozási és öltözködési szokásaidon, rendszeresen és ismételten használj napvédőket. Ma már többféle testtájra, számtalan bőrtípusra és bőrbetegségre, korcsoportra szabott, változatos textúrájú és adagolási formájú fényvédőket találsz; szakmai szempontokat megfontolva általánosságban elmondható, hogy a patikai forgalomban kapható 30 vagy 50 faktoros készítmények ajánlhatók. Ezek kiegészítéseként rendkívül fontos a napszemüveg viselése és a ruházat helyes megválasztása – tűző napon mindenképp viselj kalapot, a vállakat takard be egy kendővel, hogy elkerüld a napégést és az ezzel járó bőrkárosodást.

Ne feledd, szakembereink várnak az éves anyajegyszűrésre – foglalj időpontot itt!